Detta har hänt

När Kållandsö fick en ny bro mot fastlandet för gående
Färdigställd sept. 2017

5 juli 1991: Vattenhjul flyttas från Kållandsö till Götene
Under 50 år höll hjulet vattnet borta från 1 500 hektar åker vi Bysjön på Kållandsö
Pumpstationen var placerad vid Dreviken vid Traneberg. Hjulet är fem meter högt och användes senast 1951.När det nu har tjänat ut, har det tagits tillvara av Rubens Maskinhistoria i Götene och hämtades med en Munktell lokomobil från 1914.
källa:NLT

20 juni 1983: Landsbygdshandelns dag på Kållandsö
Lanthandeln Claesson Eftr vid Tranebergsvägen på Kållandsö har funnits i över 100 år.
När Landsbygdshandels dag firades passade Martin Djup och hans fru Kerstin på att bjuda 300 kunder på kaffe med dopp. Bejublad underhållning bjöds det också på av bröderna Djup, som gärna ställde upp för att hjälpa släkten.
källa:NLT

Kraken vid Hagavallen Kållandsö

För den minnesgode kommer kanske ihåg NLT februari 2010.Det handlade om hur några företags samma supporters medlemmar spänt en traktor framför en krake, den var byggd på Fästningsudden därifrån på isen till Spiken på Kållandsö. Därefter på ishala vägar släpades den sedan på sina gavelsstockar till Idrottsplatsen. där han överlämnades till ordföranden i Kållandsö GoIF. Kraken skall nu bli ett övernattningsställe för turister. Nu innehåller den två sängar, bord och stolar samt el indragen för pentry och värmefläkt.  

En berättelse från en tysk hyresgäst när paret vaknade och tittade ut stod det en stor älg utanför. Den tyska damen kommer rusande ut och vill ha hjälp och bara skriker

-Älg – Älg, -Älg En upplevelse för ett tyskt par.

Krake är namnet på en speciell byggnadstyp som i stort sett bara finns på Kålland och Kållandsö, byggnaden består av två gavlar ock ett vasstak som går ända ner till marken. Detta gör att kraken får en trekantig form. Vid inventering 2000 fann man 27 stycken krakar på Kållandsö.
Bild fr.vä Inge Jansson Sigrid Andersson, Ingvar Svensson foto NLT