Den gamla dansbanan Ekebacken

Den gamla dansbanan på Ekebacken

 

Lördagsdanserna på Ekebackens festplats startade någon gång omkring 1930. Från början var det väl så att ungdomarnaspontant samlades på platsen för att roa sig och dansa till tornena av ett dragspel eller en fiol efter avslutad arbetsvecka. Marken uppläts av Johannes Brink i Smedegården. Från 1935 drevs festplatsen av Kållandsö arbetarkommun, logen Torsten Rudenschöls Minne och Kållandsö  GoIF.

    Från början fanns det endast en utplanad yta för dansen. Så småningom fick musikanterna tak över huvudet genom att man byggde en enkel scen som täcktes av presenningar. I slutet av 1030- talet byggdes en kiosk för servering av kaffe, godis och läskedrycker. Omkring 1940 inhägnades också hela festplatsen med ett två meters högt taggtrådsstängsel.

Man projekterade också en riktig dansbana med trägolv. Detta bygge blev  dock aldrig av. Kyrkoherden i församlingen, Nils Tofft, var stor motståndare till dansbanebygget och lovade, att i utbyte mot att idrottsföreningen avstod från att medverka till dansbanebygget, ordna mark till en ny fotbollsplan.

    Festplatsen drevs dock vidare och man fortsatte att dansa på den numera väl tilltrampade jordbanan. Denna hade dock två stora nackdelar. När det hade regnat var den blöt och lerig. Då tog man till sågspån för att torka upp den. Problemet med detta var, att det vid torrt väder, i stället dammade det fruktansvärt och lerdammet hängde tungt över festplatsen. Efter danserna var det oavsett väder, dags för tvätt av både kropp och kläder.

    Som spelmän under de första åren anlitades mest folk från trakten. Bröderna Einar och Axel Jansson från ”Sparkevad” var de som för det mesta stod för musiken. I annonser i NLT från sommaren 1935 kan man se att det var en grupp som kallade sig fäör Skandia som svarade för musiken vid dansen på Ekebacken. Det kan också ha varit så att bröderna Jansson spelade under namnet Skandia en tid.  Andra mer tillfälliga musikanter var Einar Larsson Rothugget som spelade fiol, Erik ”Post-Erik Karlsson från Olstorp dragspel. Bertil Eriksson Spiken fiol och bröderna Paul och Ivar Fransson fiol och gitarr. Ett annat namn på lördagsdanserna var ”Lekafton” vilket man pckså kan se i vissa annonser från 1930- talet.

     Från slutet av 1940- talet och början på 50-talet spelade oftast ”Frassea Trio” bestående av bröderna Inge och Siurd Fransson samt Folke Karlsson (Källsmark). Ibland förstärktes trion av Tore Jansson trummor och Bertil Eriksson på fiol. Vi denna tid hände det också att bröderna Nisse och Sven-Olof Johansson svarade för dansmusiken. De bodde på Läckö och var mycket skickliga dragspelare. Sven-Olof tog senare namnet Älvehall.

     Under 40- och 50- talet ordnades även familjefester på söndagseftermiddagarna med uppträde av oloka artister från Lidköpingstrakten. Många minns säkert hur bland andra ”Masse” Persson, Lillan Ellgren, Herbert Wahlgren och Karl-Gustav Fabiansson roade besökarna med sina sånger och sketcher.

    Lördagsdanserna fick tyvärr ett tråkigt slut midsommarafton 1956. Efter bråk och slagsmål mellan ortsbor och tillresta besökare var det slutdansat på Ekebacken. Därefter förekom endast några familjefester på söndagseftermiddagarna under slutet av 1950- talet.

1958 sattes den difinitiva slutpunkten för festplatsen. Ungdomens krav på nöjen hade förändrats . Många av de lite äldre ortsborna såg nog med vemod på, hur festplatsen lades ned.

     Där festplatsen låg, ligger i dag ett fritidshus uppfört 1973 av Folke och Ebro Brink.


Tillbaka
Källa: Kållandsö i gången tid 2009.


Copyright  © All Rights Reserved